top of page
Søk
  • Forfatterens bildeNes gård

Om kraft og kraftkoking

Oppdatert: 27. sep. 2020


Du kan kanskje hørt at kraft fra kraftbein er næringsrikt og fullt av mineraler og sporstoffer vi har godt av? Kraftbein er en rimelig del av dyret, som kanskje mange tenker det er vanskelig å få tak i, og som tar mye tid å tilberede om man skal lage kraft selv. Alle kjøttpakkene fra Nes gård inneholder kraftbein, og Anne-Marit er stor tilhenger av å koke sin egen kraft, både fordi det er godt, men også fordi det er næringsrikt.


Gryter, supper og saus får et skikkelig løft av god kraft, og kokker sverger til sine varianter. Med kraftbein kan du koke kraft til å ha på glass, som terninger i fryseposer eller til søndagsmiddagen.


Det du trenger, er:

  • En stor gryte med plass til mye vann

  • Kraftbein , en stor porsjon kan fint være 2-3 kg bein

  • Litt grønnsaker (gulrot, selleri, purre, løk)

  • Urter (laurbærblad, persille, timian, hvitløk, pepper)

  • Litt salt

Brun kraftbeinene i en kjele eller stekepanne i noen minutter for å behandle overflaten. Legg beina i en stor gryte sammen med litt grønnsaker og urter. Hell over vann så det dekker alt, tilsett salt og kok opp. Vannmengden justeres etter hvor mye kraftbein du har, og hvor mye fryseplass eller oppbevaring du har til kraften. I en stor gryte kan du koke 4-5 liter kraft.


Når kraften har fått kokt litt er det lurt å skumme av overflaten, altså fjerne det som legger seg som et lag på vannoverflaten. Skru ned varmen og la det koke så lenge du har mulighet til. Kraftbeina kan fint koke på minimumsvarme i 12-18 timer, om det tilsettes vann etterhvert som det fordamper.


Frys ned kraften i bokser, ha den over på glass til å oppbevare i kjøleskapet eller bruk isterningsbrett eller isterningsposer for å få porsjonsdeler.


223 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page